Универзитетот „Принстон“ напраиви симулација на тоа што ќе се случи при евентуален руски нуклеарен напад.

Потенцијална катастрофа од епски размери

Симулацијата е создадена од истражувачи од Универзитетот Принстон кои работат на Програмата за наука и глобална безбедност. Моделот предвидува дека скоро 35 милиони луѓе ќе умрат за неколку часа – многу од нив дури и во првите 45 минути.

Таков разурнувачки конфликт потоа би оставил дополнителни 56 милиони повредени – не вклучувајќи ги подоцнежните смртни случаи од нуклеарни последици и други ефекти.

Симулацијата започнува со конвенционален, ненуклеарен конфликт меѓу Русија и САД/НАТО. Москва истрела нуклеарен предупредувачки истрел од база во Црното Море, со цел да го запре напредувањето на САД.

Како одговор, НАТО ја гаѓа Русија со тактички нуклеарен воздушен напад. По ова, конфликтот брзо ескалира, при што Русија ги напаѓа базите на НАТО и ги унапредува војниците со околу 300 нуклеарни бомби, носени или со авиони или со проектили со краток дострел-се наведува во симулацијата.