Шеикот Мухамед Бин Рашид Ал Мактум, кој кој е заменик претседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати објави дека започнале национална програма за кодери во соработка со Google, Microsoft, Amazon AWS, Cisco, IBM, HPE, LinkedIn, Nvidia & Facebook со цел да обучат 100.000 кодери,

Намерата е да да формираат 1.000 технолошки компании што ќе бидат на светско ниво и да ги зголемат почетните инвестиции од AED1 5 милијарди до 4 милијарди AED.

Новата програма претставува нов чекор кон воспоставување на нашата дигитална економија. Светот брзо се менува и брзо растечката дигитална економија ќе создаде нови видови работни места. За да напредуваме во светот што постојано се развива, ние мора да бидеме подготвени брзо да се справиме со новите трендови-објасни Шеикот.