По подолго време се огласи лидерот на „Исламска држава“ Ел Багдади.Во видео порака тој најавува нови напади и предупредува дека сурово ќе нападнат.

Операциите се во тек на различни фронтови-најавува тој во пораката.

Како можни цели се најавуваа Мали и Левантскиот залив.