Мерцедес во Русија има имот вреден две милијарди евра, без кој лесно би можел да остане доколку заживеат предлозите на некои политичари од оваа земја, според кои би било паметно да се национализира имотот на странските компании  откако започна војната во  Украина.

Мерцедес има фабрика во рускиот град Есипово северозападно од Москва и работат 1000 работници. Таму се склопуваан Е-класата и кросовери а фабриката беше отворена во април 2019 година во присуство на Владимир Путин.