Илјадници протечени датотеки открија како „Uber такси“ во Франција им се додворувал на врвните политичари во Франција и колку се потребни за да се избегне правдата.

Компанијата  голема поддршка  добил о претседателот Емануел Макрон и поранешниот еврокомесар Нили Круз.

Документите покажуваат како поранешен шеф на такси компанијата лично наредил употреба на „безбедносен прекинувач“ за да се спречи полицијата да пристапи до компјутерите.

Датотеките на Uber се збирка од повеќе од 124.000 записи, вклучувајќи 83.000 е-пошта и 1.000 други кои покриваат разговори од 2013 до 2017 година.

Додека француските таксисти организираа  насилни улични протести против Uber, францускиот претседател, бил во контакт со контроверзниот шеф на Uber, Тревис Каланик, и му ветил дека ќе ги реформира законите во корист на компанијата.

Uber вели дека  „безбедносен прекинувач“ е дизајниран да ги спречи регулаторните истраги насекаде во светот.

Датотеките на Uber се протекување на 124.000 записи, вклучително и е-пошта и текстуални пораки откриваат разговори и состаноци помеѓу директорите на Uber и јавните функционери додека такси-компанијата управувана од технологијата се обидувала да го прошири својот бизнис.