Полска ќе затвори дванаесет рудници за јаглен за да спречи ширење на инфекција со коронавирус кај рударите, објави полскиот вицепремиер Јацек Сасин.

Властите во Полска го потврдија наглото зголемување на бројот на случаи на коронавирус кај рударите кои работат во рудници во јужниот дел на земјата.

Меѓу рударите во рудниците за јаглен, потврдени се речиси 20% од вкупниот број на случаи на зараза во Полска, јави државната новинска агенција ПАП.

Овие мерки се неопходни за да се запре епидемијата“, рече Сасин на прес-конференција.

Тој објасни дека на рударите ќе им бидат исплатени платите во целост за три недели и дека нема да има проблеми со снабдувањето со јаглен.

Двата рудника што треба да се затворат се во сопственост на групацијата JSW, најголемиот производител на јаглен во Европска Унија, а нивните акции паднаа за 10 проценти откако беа објавени вестите за привремено затворање на рудникот.

Во соопштението од Од групацијата се вели дека биле пријавени вкупно 2.771 случај на инфекција со коронавирус кај рударите.

Пандемијата на коронавирус предизвика дополнителни тешкотии за полските рудници за јаглен, кои претходно се соочуваа со криза поради падот на побарувачката, ниските цени и акумулираните акции.

Полската влада најави план за реструктурирање во наредните недели.