Поради растечката нестабилност на светските пазари, кинеската народна банка има тенденција да се држи до политиката за зголемување на своите златни девизни резерви , објави кинескиот весник Daily News.

“Преземени се мерки за да се обезбеди стабилност на девизните резерви и одржлив биланс на меѓународните плаќања”, рече Пан Гуншен, шеф на девизната контрола на Кина, пренесува ТАСС.

Според официјалната статистика резервите на девизи на кинеската централна банка се зголемија во јануари во однос на декември со 15.2 милијарди долари до 3.09 трилиони долари.  Освен тоа Кинеската народна банка купила околу 60 милиони унци  злато, чија вредност е еднаква на 79.3 милијарди долари и тоа е максималниот месечен обем за последната една година.

Во исто време главниот финансиски регулатор на земјата е намален во втората половина на 2018 година посед американски обврзници со 61.7 милијарди. Долари до 1,12 трилиони. долар. Падот е рекорд од мај 2017 година.