Познатите канали во Венеција се исушија овој викенд, по вторпат во последните три години по слабата плима и недостиг на дожд.

Феноменот се смета за поврзан со полна месечина во февруари – исто така наречен „снежна месечина“ – како резултат на полни месечини ги активираат најважните флуктуации на плимата и осеката на венецијанската лагуна.

Ова може да се припише и на климатскиот систем под висок притисок низ цела Италија, кој е многу помалку подложен на формирање облаци и поради овој факт е многу помалку склон да пренесува дожд за да ги наполни каналите.

Нивото на водата на каналите во Венеција обично се движи околу 50 сантиметри, а тоа предизвикува проблеми со поплавување. Поплавите во Венеција се предизвикани од повеќе фактори кои се нагласени поради климатските промени, како сè повисокото морско ниво.

Додека неколку од водените превози од кои зависи Венеција беа неефикасни, локалното население можеше да види алги и мекотели кои живеат на преградите на зградите, кои честопати можат да бидат под вода.

Февруарската полна месечина обично се нарекува „снежна месечина“ како резултат на голем дел од Северната хемисфера која обично ги гледа најголемите снежни врнежи во тој месец.