Инвазивен вид риба е повторно забележан во САД по четири години и сега постои загриженост дека може да продолжи да се шири.

Одделот за заштита на Мисури соопшти дека северна змија е фатена на 19 мај во округот Вејн во подножјето Озаркс. Ова е прва појава на риба во Мисури од 2019 година.

Националниот центар за инвазивни видови наведува дека појавата на северната змиска главица е загрижувачка затоа што плени и се натпреварува со автохтоните видови.

– Ако видите змијоглава риба, се советува веднаш да ја убиете со отсекување на главата или отстранување на утробата – велат властите во Мисури.

Биологот за управување со рибарството Дејв Кнут верува дека било „само прашање на време“ кога опасниот вид ќе продолжи да се шири во Мисури.

Северната змија го добила затоа што изгледа како змија. Има долго и цилиндрично тело со лушпи на главата. Рибите можат да дишат надвор од вода и можат да се најдат на копно.

– Има способност да премине кратки растојанија на копно и нивниот орган налик на белите дробови им овозможува да преживеат надвор од вода до четири дена – наведува Центарот за инвазивни видови.

Магазинот National Geographic пишува дека опасната риба потекнува од Азија и предизвикала еколошки проблеми откако била увезена во САД. За прв пат е забележан во Мериленд и често се наоѓа на североистокот на државата, но во последните години се повеќе и повеќе случаи се пријавени во Арканзас.

Тие можат да пораснат до околу 85 сантиметри и тежат околу пет килограми.

– Рибата има широка температурна толеранција. Може да мрести повеќе пати во една година и може да преживее во води со малку кислород. Влијанието врз автохтоните популации на риби допрва треба да се утврди и е нешто што ќе мора да го следиме со текот на времето, рече Кнут.