Комесарите предложени за нов состав на Европската комисија од 30 септември до 8 октомври ќе бидат сослушани од европските парламентарци.  На 23 октомври, Европскиот парламент гласа за нов тим на Комисијата, кој ја презема функцијата на 1 ноември.

Индикативниот календар на сослушувања за назначените еврокомесари го постави конференцијата на претседатели, составена од претседателот на Европскиот парламент, Дејвид Сасоли и лидери на политичките групи во парламентот.

Европскиот парламент е решен да го гарантира најдемократскиот и најтранспарентниот изборен процес за Европската комисија. Назначените комесари ќе се соочат со фундаментални прашања за нивните вештини и соодветност, како и за нивната способност и подготвеност да се справат со грижите на граѓаните и да работат на програмата претставена од новоназначената претседателка Урсула фон дер Лајен, вели претседателот на Европскиот парламент Дејвид Сасоли.

Од 30 септември до 8 октомври, сите 27 комесари, вклучително и предложениот министер за надворешни работи на ЕУ, Жозеп Борел, ќе одговорат на прашањата од европратениците.

Сослушувањата ќе се одржуваат по две наутро, попладне и навечер. На 19 септември, конференцијата на претседатели на ЕП треба да изготви детален план – кој комесар кога и пред  кој парламентарен одбор треба да одговара на прашање на пратениците.

За 15 октомври е закажана седница на претседателите на парламентарните комисии на која ќе се оцени исходот од сите расправи и наодите пренесени на конференцијата на претседатели, кои треба до 17 октомври, да ги финализираат, да ги завршат расправите или да побараат дополнителни чекори доколку е потребно.

Европскиот парламент забележува дека дополнителни сослушувања или сослушувања на алтернативните комесари, доколку некој од предложените комесари биде одбиен, ќе се одржат на 14 и 15 октомври.