ЕУ не брза да ја пушти во употреба вакцината „Спутник V“ на својот пазар, бидејќи се плаши од конкуренција, изјави директорот на Центарот за епидемиологија по микробиологија во „Гамалеја“, Александар Гинкбург.

– ЕУ не брза да даде „зелено светло“ на својот пазар за „Спутник V“, како вистински комерцијален производ,  плашејќи се од неговите високи потрошувачки својства, благодарение на тоа што тој може да ги помести од странските производи што европската бирократија ги промовира дома – рече Гинзбург

Од почетокот на март, руската вакцина минува низ постапка на постепено вештачење во Европската агенција за лекови, која, меѓу другото, издава препораки за употреба на препаратот до земјите на ЕУ. Според извештаите на медиумите, руската вакцина може да биде одобрена уште во мај.

Претходно, Руската служба за надворешни разузнавачки служби објави дека ЕУ презема итни мерки со цел да се дискредитира руската вакцина „Спутник V“ против вирусот ковид-19.

Една од најимпресивните манифестации на тоа е неодамнешната изјава на еврокомесарот за внатрешен пазар на ЕУ, Тиери Бретон, дека руската вакцина нема да биде прифатена, иако ЕУ се соочува со зголемена опасност за животот на стотици илјадници луѓе.