На гробот на шефот на Вагнер има врамена песна од нобеловецот Јосиф Бродски „Мајка му зборува на Христос“ испечатена на лист. Песната длабоко ја отсликува болката на мајката која се врти кон Бога, но на социјалните мрежи веднаш започна полемика поради текстот „Дали си мој син или боже? Односно, дали си мртов или жив?…“, со алузии дека Пригожин всушност не загинал во авионска несреќа и затоа не бил погребан таму.

Ова се стиховите:

Мајка му зборува на Христос
– Дали си мој син или мој?
Бог? Ти си распнат на крстот.
Како сега да си одам дома?

Како ќе го поминам прагот,
Не разбирајќи што би било:
Дали си мој син или Бог?
Односно, дали си мртов или жив?

Тој ѝ го подготвува одговорот:
– Мртов или жив,
нема разлика жено.
Без разлика дали е син или Бог, јас сум твој.