Наскоро ќе започне изградбата на авто-патот долг 8.000 километри кој ќе ги поврзува Европа со Кина. Конкретно, ќе почнува од германскиот град Хамбург па преку Русија и Казакстан ќе завршува во Шангај. За да почне реализацијата на овој капитален проект дозвола требаше да даде Русија.

Во автопатот ќе биде вложено 9.4 милијарди долари и досега е откупено 80 проценти од земјиштето каде ќе поминува.