Поранешнатата амбасадорка на САД во Украина, Мили Јованович е под истрага дека голем дел од американските пари за помош ги делела на неколку невладини организации во земјата. Парите биле наменети за „развој на демократијата“, а невладините биле фаворизирани од страна на амбасадата.

Случајот дојде до американскиот претседател Доналд Трамп кој веднаш ја разреши и нареди сеопфатна истрага.