Членот на Пинк Пантери, Горан Радојевиќ, кој со години беше на бараната листа на Интерпол, неодамна бил уапсен, а апсењето се случило додека како ветеран играл натпревар за ФК Калуѓерац.

Но, МВР се уште не се огласи за овој настан, а не е јасно од која причина, и како на Радојевиќ му дозволувале со години слободно да живее и да игра игри, додека е на бараната листа за кражба на вредно. уметничко дело на Пол Сезан.

Горан Радојевиќ, алијас Црни (47) „се прослави“ како член на бандата „Пинк Пантери“, која ја украде сликата на Пол Сезан „Момчето во црвениот елек“ од музејот во Цирих во 2008 година. Тоа е светска вест со години. Според пресудата, Горан Радојевиќ бил задолжен да најде купувач за уметнички дела на црниот пазар, објави Време.

слика.jpg

Според очевидци за неделникот „Време“, бегалецот не дал отпор при апсењето, туку ја прашал полицијата дали може да го заврши натпреварот против ФК Бродарац.

Радојевиќ беше осуден на затворска казна во 2015 година, но никогаш не отишол да ја одлежи. Сепак, тој продолжи да живее удобен живот, а беше уапсен во крајно необични околности – додека играше на натпревар во Белград како ветеран на ФК Калуѓерица.

Членот на розовата банда очигледно има лоша среќа со натпреварите, бидејќи во 2012 година беше уапсен веднаш по дербито за кое дојде да навива.

Тогашниот министер за полиција Ивица Дачиќ потврди дека Радојевиќ е уапсен, како и дека чекале да заврши дербито за да не ги вознемират останатите членови на бандата кои набрзо биле уапсени.

Според него, сите уапсени – Рашко Младеновиќ, Иван Пековиќ, Горан Радојевиќ и Бобе Недељковски веќе имале криминални досиеја.