Голманите на Швајцарија тренираат со специјално дизајнирани строб очила што прават топката да изгледа дека се движи побрзо во видното поле отколку во реалноста .

Тие имаат за цел да ја подобрат координацијата на играчите и да ја направат играта побавна.

Станува збор за таканаречените строб очила кои изгледаат како обични очила за сонце, но се далеку посложени и имаат сосема друга намена.

Тие можат да го забават или забрзаат вистинскиот пат на топката во видното поле, за момент да го заслепат лицето што ги носи или да создадат ефект на целосна темнина, се со цел да се подобрат перформансите на голманот.

Особено, тие му помагаат на голманот да донесува побрзи одлуки, да ги подобри рефлексите и брзината на голманот, техниката на фрлање и контролата на телото и концентрацијата.