Поранешен агент на ФБИ го следи Новак Ѓоковиќ поради неговиот став за вакцините„Модерна“ која е  фармацевтски гигант, ангажирала поранешен агент на ФБИ да следи што прави Новак Ѓоковиќ бидејќи припаѓа на групата „славни личности со висок ризик заедно со Илон Маск, најбогатиот човек на планетата.

Оваа фармацевтска компанија со седиште во Бостон формираше поранешни адвокати за да формираат „оддел за дезинформации“ што го следи наративот против вакцините.