Две недели пред почетокот на Зимските олимписки игри во Пекинг (4-20 февруари) овој град практично беше затворен, воведени се строги мерки поради круната, а кинеските власти повторно воведуваат тестирање за ковид-19 со непопуларен метод – анален.

Наместо глобално прифатениот брис од нос или грло, во Пекинг се применува овој помалку пријатен метод на тестирање, кој започна големи контроверзии, пишува „Њујорк пост“.

Првиот случај на омикрон е забележан во Пекинг на 15 јануари, по што следеа уште десет, поради што градските власти воведоа строго заклучување или заклучување и построги мерки. Весникот „The Beijing News“ објави дека 27 жители на зградата во која живее жената со првиот случај на омикрон биле подложени на анален тест за кој Кинезите веруваат дека дава подобри резултати, пишува Index.hr.

Инаку, аналниот тест се прави со туркање на стап долг пет сантиметри со стерилизирана памучна вата во ректумот, по што се ротира, се извлекува и се испраќа на анализа.

Кинеските експерти уште во март минатата година се залагаа за таков инвазивен и непријатен начин на тестирање бидејќи тврдат дека трагите од ковид може да се откријат подлабоко во примероците од столицата отколку во носот или грлото