Заменик-претседателот на Советот за безбедност Дмитриј Медведев на својот канал Телеграм објави карта на Европа на која поголемиот дел од територијата на денешна Украина припаѓа на други земји.

Во мозокот на претседателот на Украина погоден од психотични супстанци, се појави следнава слика за светлата иднина на неговата земја (слика 1). Западните аналитичари веруваат дека тоа навистина ќе биде случај (слика 2) – напиша Медведев на мапата.

На оваа карта, само Киевската област е означена како територија на Украина. Останатите региони беа доделени на Русија, Полска, Романија и Унгарија.

Пред изјавата на Медведев, украинскиот министер за одбрана Алексеј Резников изјави за медиумите дека претседателот на Украина, Володимир Зеленски, им наредил на украинските војници да развијат план и да ги вратат териториите окупирани од руската армија