Срѓан Ѓоковиќ, таткото на најдобриот светски тенисер Новак Ѓоковиќ, неодамна изјави дека најтешко му било кога морал да зема пари од лихвари и се присетил дека сретнал еден од нив.

“Тоа беше прво патување на Новак во Америка, кога имаше 15 години. Тој требаше да оди на јуниорски Грен слем со мене. Тогашниот претседател на тенискиот клуб Партизан ми вети дека ќе ни ги покрие трошоците за Америка. Но 10 денови пред патувањето рече дека не може тоа и дека ќе се снајдеме.Пошто ги резервирав картите требаше утре да ги платам за да не отиде залудно авансот што веќе го дадов и отидов со другиот на бакал“, ја започна приказната Ѓоковиќ

Ми требаат 5.000 долари за два месеци.

– Види, мене месечната камата ми е 12 отсто, а тебе 15 отсто затоа што брзаш.

Го гледав неколку секунди и реков нема проблем. Ги зедов парите, дојдов дома, се заклучив во бањата и искршив се живо внатре. Се согласив на тоа бидејќи тоа беше неопходно за мојот син и неговата кариера. „Да беше јас, за мојот живот, немаше да можат да ме одведат од него бидејќи ќе ја испијам целата крв од неговите вени“, рече Ѓоковиќ .

„Замислете ја реченицата – мене ми е 12, но за вас е 15, затоа што брзате“, додаде Ѓоковиќ