Веќе е јасно дека Новак Ѓоковиќ нема да може да игра на ниту еден од четирите Гренд слемови поради тоа што не е вакциниран.

По Австралија, истото го чека и во САД, Велика Британија и на Роланд Гарос.  Неиграњето може ќе значи и крај неговата кариера.

Тоа пак ќе предизвика и раскинување на договорите со спонзорите и загуба од дури 40 милиони евра. Еден од најголемите спонзори на Ноле е „Лакоста“, потоа „Пежо“ и „Асикс“.