Западен Балкан е недовршена работа во Европа, а иднината на целиот регион е во обединета и слободна Европа, рече потпретседателот на Атлантскиот совет на САД, Дејмон Вилсон.

Во однос на Србија и Црна Гора, тој порача дека треба да бидат природни партнери и сојузници, што подразбира взаемно почитување, добра волја и прифаќање на суверенитетот на двете држави, а тврди дека само Русија има интерес да смета на процесот на помирување и соработка во регионот.

Вилсон истакна дека Вашингтон има голем интерес ЕУ да го продолжи проширувањето во југоисточна Европа.

Западен Балкан е недовршена работа во Европа и на крај иднината на целиот регион е во обединета и слободна Европа. Очигледно престојната одлука за Албанија и за Македонија ќе го отвори патот за следните неколку децении. Со оглед на храбрите чекори што ги презедоа лидерите во Скопје, особено за постигнување траен договор со соседите во Атина, жално е европските лидери да се повлечат во ова време. На крајот на краиштата, започнувањето на преговорите за пристап е покана да се направи повеќе и да се спроведат повеќе реформи, не помалку. Соединетите држави имаат силен интерес ЕУ да продолжи со проширувањето во Југоисточна Европа, рече Вилсон.

Прашан дали ќе има нов обид на Русија да го дестабилизира регионот, Вилсон одговори дека речиси е сигурно, но тешко дека ќе се игра на ист начин.

Руските разузнавачки агенции се пред сè прилагодливи и снаодливи. Лекциите што ги научивме во Црна Гора се многу корисни и многу поучни, но единствениот начин да се обезбеди стабилност е преку понатамошна соработка и претпазливост меѓу сојузниците. Градењето на еластични демократии и зајакнувањето на институциите и јавната свест е вистинскиот начин да се одбраниме во комбинација со членството на Црна Гора во НАТО и, на крај, Европската унија, рече Вилсон.