За нас е важно повеќе да не зависиме од волјата на Приштина.Наскоро ќе го посетам Косово и Метохија.Цела вечер ми велеа ајде Вучиќу потпиши, проговори српскиот претседател за маратонската средба во Охрид.

 

Имам неподносливи болки во десната рака и само со десната се потпишувам, ќе ме боли уште четири години… Секако ова беше шега… објаснив зошто не потпишувам… се однесувам одговорно и сериозно и знам што потпишувам, а навикнат сум да го правам тоа 16 часа, ги стекнав тие работни навики… Мислам дека направивме добри работи за Србија и за регионот и сега треба да почнеме да работиме како тешко и максимално тешко, рече претседателот, откако претходно одговори дека изјавата на новинарот дека Аљбин Курти синоќа се пожалил дека „Вучиќ не сака ништо да потпише“.

Тој објасни дека има обврска да биде одговорен.

Државата не е играчка, не е за несериозни и неодговорни луѓе… Не е ни куќен совет за несериозни, а камоли државата – нагласи претседателот. Ќе има многу проблеми околу Заедницата на српски општини.