Соседните земји се многу понапред кога станува збор за алармирањето на исчезнати луѓе, посебно деца. Па така, во Србија функционира ситемот „Пронајди ме“, верзија на американскиот „Amber alert“ за предупредување

Со овој систем, покрај во медиумите, известувањата за исчезнати деца со граѓаните се споделуваат и преку СМС пораки, како и на аеродромот.

Известувањата се видливи и на сите автобуски и железнички станици кои имаат техничка можност да емитуваат такви пораки.

Медиумите се должни веднаш штом ќе ја добијат информацијата за исчезнато дете да ја прекинат програмата и известувањето да го емитуваат веднаш,

Ова кај нас стана актуелно по исчезнувањето на Вања Ѓорчевска на која и се губи трагата и за која се крена македонската јавност.