Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Кадри Весели се тројцата главни играчи во косовската политика. Иако се мисли дека тие имаат одлична соработка, тоа воопшто не е така. Најдобар пример е воведувањето на таксите и притисокот на Западот да се укинат.

Сепак заедничко е што овие тројца работат за различни разузнувачки служби кои ги користат за остварување на своите интереси.

Претседателот Хашим Тачи, како што тврди курир.рс работи за Американците и само нив ги слуша.Премиерот Харадинај пак со години е дел од британските тајни служби, а пак првиот човек на Парламентот Весели е „стара школа“ и работи за албанската ШИК.