Еден од најпознатите српски епидемиолози Радмило Петровиќ тврди дека Корона вирусот кој деновиве зема замав е произведен во лабараторија и оти лек постои. Тој уверува дека се чека вирусот да се проширува уште повеќе за некоја од фармацевските компании да излезат со лек.

За вакцина пак ќе треба малку повеќе време, за да се откријат подлогите на кои може да се размножува и вештачки да се одгледува вирусот. Тој треба да се размножи   во доволна концентрација и количина и потоа да се убие-објаснува докторот.