Исходот од војната во Хрватска можеби ќе беше поинаков доколку српски генерали не им дале на спротивната страна немаше прецизни информации за движењата и вооружувањето на српска армија. Документот содржел детални податоци за бројот на војници, тенкови, мини, со конкретни имиња на генералите и нивните движења, пишува „Република.рс.


Писмото било испратено од Хрвоје Шариниќ, поранешен шеф на хрватската влада и шеф на кабинетот на хрватскиот претседател Фрањо Туѓман, на почетокот на јули 1995 година (помалку од еден месец пред „Олуја“) до Јасуши Акаши, поранешен мировен пратеник на Обединетите нации. во Југославија. Во него, Шариниќ го информира претставникот на ОН за засилувањата испратени од југословенските вооружени сили во т.н „окупираната област на Република Хрватска“ во јуни 1995 година.

Во документот имало список со број на мобилизирани, резервисти, оружје…Еден месец подоцна, за време на акција „Бура“, практично се случи егзодусот на Србите, кога беа протерани повеќе од 220.000.