Европратеникот и лидер на Словачката патриотска партија, Мирослав Радачовски, одржа жесток говор во Европскиот парламент, предупредувајќи го Западот дека ќе се „задуши во словенска крв“. Тој смета дека ова е војна против Словените.

За самитот ЕУ-Украина имам прагматично прашање: сите сте убедени дека заедно со САД ќе ја победиме Русија. Но, дали имаме и алтернатива Б? А што ако не ја победиме Русија? Досега во историјата никој не успеал. Што ќе се случи следно? Како Словак и Словен, сакам да ги прашам нашите западноевропски пријатели: вашите татковци и дедовци убија околу 20 милиони Словени – Руси, Украинци, Белоруси, Срби… и како бонус шест милиони невини Евреи во борбата против Русија за време на Втората светска војна

Тој постави и конретно прашање до бирократите во Брисел.

Колку Украинци и Руси мислите дека ќе бидат убиени пред да заврши оваа војна? Но, веројатно не ви е грижа. Едноставно го имаш во гените. Престанете со лудилото, затоа што ќе завршите да се задушите од таа словенска крв! Ајде да преговараме за прекин на непријателствата, да преговараме за мир! А изговорите – Хитлер, Путин, Наполеон – се неприфатливи. Во спротивно сите ќе се убиваме како зајаци.