Одлуката за растурање на Југославија, САД ја донеле во 1974 година во време кога претседател бил Ричард Никсон а операцијата требало да ја спроведе ЦИА. Ова го тврди Мајкл Чошудовски, основач на Центарот за истражување на глобалицација „Global resarch“.

Како што пренесува „Република. рс“ ,стратегијата е надградена за време на претседателот Реган во 1981 година со документ во кој се наведува дека Југославија треба да биде демонтирана и тоа од економски причини.

 

Тогашните моќници за Светската банка и ММФ процениле дека не им треба успешна социјалистичка земја како пример пазарно општество која успева и во социјализмот. Затоа во Југославија во 1981 година имаше економска криза, додека во 1989 и 1990 имаше експанзија. Национализмите дојдоа истовремено, а тука беа и западните разузнувачки агенции кои имаа пресудна улога па вешто ги искорисија нерасчистените сметки од Првата и од Втората светса војна помеѓу двата најголеми народи во СФРЈ – открива Чошудовски.