Српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ не ја исклучи можноста во следниот период на преговорите со Приштина да се приклучат Русија и САД.

Нивното седнување на маса било еден вид противтежа бидејќи ЕУ, која сега ги води преговорите Белград-Приштина нескриено застанува зад позициите на Косово.

Русија на преговорите ќе бара итно формирање на Заедницата на српски општини, укинување на големите трговски такси за срспките производи и суштествен разговор за идниот статус на Коово.