Мило Ѓукановиќ после 33 години нема ниту една официјална функција во Црна Гора, а на интернет се појави иронично писмо од триесетгодишен маж кој имал што да каже на оваа тема. „Писмото“ упатено до поранешниот претседател го пренесуваме во целост. Тоа покажува како една цела генерација ги доживеала последните децении во оваа земја.

„Ти благодарам Мило, ти благодарам што до сега не знаев за друг претседател – затоа што кој ќе ги памети сите тие имиња,

Ти благодарам што 30 години ме убедуваше дека мојата земја навистина не е моја, дека „патот на Србија“ ми припаѓа мене.

Ти благодарам што заборави дека моите предци пролеале и една капка крв за „твојата Црна Гора“,

ти благодарам што моите браќа и пријатели го видоа светот, затоа што тука не можеа да ја добијат твојата плата од 220 евра,дека на Свети Стефан морав да поминам низ списокот на чекање и да платам, секако, фала ти легендо.

Ви благодарам и што моите родители и соседи се одржуваа во форма бранејќи ги светите места на улиците,Милашин е здрав, поздрав од Мајбах,ти благодарам што ме научи дека луѓето имаат цена,да ја брани државата од Дубаи,ти благодарам што си „шмекер“, што си „државник“,ти благодарам и си замина, доста е,

Подготвен сум на 30 години и се менувам за да научам ново име,

мозокот омлитвува,Поминаа 3 децении додека не научи на се!

Ви благодариме и мафтај од Мајбахот!“