Патријархот Иринеј излезе со предлог кој предизвика вистинска бура во земјата. Тој побара Србија да биде кралство и со неа да управува фамилијата Караѓорѓевиќ.

Ние сакаме кралското семејство Караѓорѓевиќ да им подари Господ онаа улога и чест што ја имаа нивните претци. Нашиот народ е навикнат да биде воден од свети и честити луѓе. Нека Господ го благослови нашиот кралски дом, нашата кралска династија да ја продолжат мисијата на големиот Караѓорѓе која ја наследија нивите потомци. Нашиот народ добро вели „ Бог е на небото, кралот на земјата“

Наследниците на фамилијата Караѓорѓевиќ се вратени во Србија но како обични граѓани и немаат никакви надлежности и овластувања