Јосип Броз Тито за време на неговото 35-годишно владеење во Југославија избегнал само еден град на целата територија на СФРЈ – а тоа беше Чачак

Седум пати бил покрај него но секогаш на минување, бидејќи го избегнуваше. Историчарите сметаат дека виновникот е фактот што до крајот на животот Броз го доживувал како близок до движењето Равна Гора.

Во неговите очи, Чачани секогаш биле  четници, веројатно поради близината на Равна Гора и песната „На планини, на Јелица“. Од друга страна, според извештаите на полицијата на Кралството Југославија од 1940 година, Чачак бил оценет како озлогласено „комунистичко жариште“.