Во пресрет на летната туристичка сезона, Владата на Црна Гора објави список на земји чии граѓани имаат дозвола да влезат во земјата без негативен PCR тест за КОВИД-19.

На туристите од земјите од Западен Балкан и земјите од Источниот блок им е дозволено да влезат без претходно тестирање. На туристите од Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Косово и Албанија им е дозволено да влезат во Црна Гора без тест и без потврда за имунизација.

Меѓу земјите за кои не се бара да бидат проверени се земјите од Источниот блок – Русија, Белорусија и Украина.