Во американскиот Конгрес, Косово потпиша договор со компанијата „Милениум челенџ корпорејшн“ за Компактната програма, со вкупна вредност од 236,7 милиони долари. Договорот го потпишаа извршниот директор на корпорацијата и ќерката на поранешниот американски државен секретар Медлин Олбрајт – Алис Олбрајт и министерката за економија Артана Ризваноли, во присуство на претседателот и премиерот на Косово, Вјоса Османи и Аљбина Курти.

Преку овој договор т Косово ќе има корист од два проекта, кои во исто време се сметаат за најголема инвестиција на американската влада во Косово, а  целта на договорот е намалување на сиромаштијата преку економски раст и одржливо снабдување со енергија.

Договорот потпишан во Вашингтон ќе треба да биде ратификуван во  Парламентот на Косово со две третини од гласовите.

Пред церемонијата на потпишување на договорот, Алис Олбрајт истакна дека „милиони луѓе“ ќе имаат корист од договорот.