Ненад Стефановиќ, главниот јавен обвинител на Вишото јавно обвинителство во Белград, соопшти дека е покренато обвинение против таткото на момчето што го изврши масакрот во основното училиште „Владислав Рибникар“, но и против неговата мајка.

– Против неа се води постапка за недозволено носење и поседување оружје. Нејзината ДНК е пронајдена на чаура во кабинетот за историја – изјави главниот обвинител.

 

За мајката на момчето убиец предложена 2 години и 6 месеци затвор.

За претседател на клубот беа предложени 3 години

Главниот јавен обвинител на Вишото јавно обвинителство во Белград, Ненад Стефановиќ, го образложи обвинението и на јавноста и откри како момчето го поседувало оружјето со кое го извршил масакрот.

– Во име на ВЈТ сакам да им се заблагодарам на сите државни органи кои беа вклучени во истрагата, како и на мојот тим кој деноноќно посветено работеше на овој случај за да имаме обвинение кое е напишано на 267 страници. Овој случај е многу специфичен сам по себе. Спроведовме истрага што ја водеа двајца јавни обвинители и членови на МУП. Вишото јавно обвинителство денеска поднесе обвинителен акт против таткото на момчето. Пријавениот доби кривична пријава за сторено кривично дело тешко кривично дело против општата безбедност. Постои оправдано сомневање дека во период од една година го тренирал својот син да ракува со оружје и муниција и да пука со силуети на луѓе кон цели, како да стои и како да дише при употреба на оружје. Исто така, постои сомневање дека тој го чувал оружјето со кое е извршен масакрот спротивно на Законот за оружје и муниција. Во истрагата било утврдено дека оружјето наместо во сеф го чувал во транспортни куфери. Оружјето и рамката биле со катанец и шеврон, а другото било без катанец и имало муниција.