Феноменот на криминалната група „Пинк Пантер“ ги заинтересира и американските медиуми. Тие направиле истражување од каде потекнуваат најголем број на членовите од оваа „елитна“ група која ограбува златарници за неколку минути ширум Европа и отриле дека тоа е градот Ниш.

Заминале таму и биле изненадени од она што го гледаат. Луксузни автомобили, преполни ресторани и елитни населби.

Не им било јасно како е ова можно на Балканот со толку ниски плати и оти е невозможно да не се забележи кој од нив се бави со криминални ативности. Сепак локалните жители не сакале многу да зборуваат за нините познати сограѓани кои се на врвот на оваа криминална група која дејстува во Европа но не и на Балканот.