Премиерот на Косово Албин Курти бил еден од 1800 Албанци кои во 2001 година биле пуштени од затворот во Ниш. Тие имале привилегиран статус од поранешната власт во Србија која за да и се додвои на ЕУ ги пушта од занданите. Курти е амнестиран со одлука на тогашниот српски претседател на Србија Војислав Коштуница.

Фото ЕПА

Во затворот имале привлиегиран статус што довелодо револт на останатите затвореници.Албанските затвореници го предизвикаа изгнонувањето на Србите од Косово во 2004 година.