„Неколку месеци по падот на Милошевиќ, поранешниот претседател Воислав Коштуница донесе извршна одлука да го ослободи Албин Курти, сегашниот премиер на Косово.

Поранешниот лидер на албанското студентско движење на Косово беше ослободен по две и пол години затвор во Ниш.

Курти беше осуден на 15 години затвор под обвинение за тероризам.

Toj во затворот даде дури и интервју.

Не барав милост во Србија, бидејќи тој што го репресија албанското население не може да осуди човек кој не направил никакви проблеми. Сега сум во духовен затвор, но физички слободен, бидејќи моите пријатели останаа таму“рече Курти во интервјуто.