Пред злосторството, момчето-убиецот Коста Кецмановиќ посетувал антикварници и гледал ретко и старо оружје, дознава Република. Бидејќи злосторството што го направил, планирал-скицирал и пишувал списоци за пукање, веројатно сакал да го изврши масакрот со некој пиштол или пушка што ќе ја купи во антикварница.

Овој необичен интерес на тринаесетгодишник особено ги изненадил неговите врсници, а тој не го криел, туку напротив, често им кажувал за антиквитети.