Првиот претседател на Република Српска Радован Караџиќ, како хашки осуденик во британскиот затвор на островот Вајт, трпи потешка предупредија српските интелектуалци на генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш во отворено писмо.
Британските власти му забраниле да се обрати на која било судска инстанца и бил подложен на психичко и физичко малтретирање од стражарите

На Караџиќ му се ускратени сите основни човекови права, контакти со семејството и неправедно е казнет со цел да се прикрие во некоја форма.

Не смее да се обрати до управата на затворот, ниту пак некоја судска инстанца, изложен е на ментално малтретирање од стражарите, а затворот ги блокирал картичките на неговите пријатели и членови на семејството, па никој од нив не може да му плати пари за храна и телефон.