Хашкиот трибунал никогаш не му го вратил мозокот на Слободан Милошевиќ,  на неговото семејство, дознава „Република.рс“. Причината може да лежи во фактот што, според неговите лекари и соработници, отровите на кои бил изложен во Трибуналот се задржуваат на најдолго во овој орган.

ПИСМО ДО РУСИТЕ

Телото на Милошевиќ, на кое му беше извршена обдукција, беше испратено во Србија, но мозокот не – беше чувано во Холандскиот институт за судска медицина во Хаг. Холандските патолози сакале да направат длабинска токсиколошка анализа на мозокот бидејќи некои отрови брзо се разградуваат во телото, но нивните траги остануваат во мозочното ткиво.

Милошевиќ беше во Хаг под обвинение за воени злосторства извршени во војните во поранешна СФРЈ. Тој почина од срцев удар во притворот на Трибуналот, а адвокатот Зденко Томановиќ, кој го бранеше Милошевиќ, раскажа што се случило ден пред смртта на поранешниот претседател.

Еден ден пред да биде пронајден мртов во ќелијата, Милошевиќ ме замоли да дојдам кај него во затвор малку порано. Тој ме замоли да го однесам неговото рачно напишано писмо до руската амбасада, со барање писмото да му биде предадено на министерот Сергеј Лавров. Во тоа писмо тој се пожали дека го трујат во Трибуналот и побара Русија да го спаси и заштити. Тоа писмо веднаш го доставив до руската амбасада, а приемот на тоа писмо подоцна го потврди и самиот Лавров. Меѓутоа, еден ден подоцна Милошевиќ беше пронајден мртов.