Од европската вселенска станица во Куру, Француска Гвајана, утре, во 23.01 часот по грчко време, во носечката ракета Ариана 5, ќе биде лансиран сателитот Hellas Sat 4 што ќе ги користи грчката и кипарската орбита, јави дописничката на МИА од Атина.

Сателитот Hellas Sat 4 ќе обезбеди иновативни сателитски услуги, а според генералниот секретар за телекомуникации на Грција, Василис Магларас лансирањето е од особена важност, а со тоа „земјата ќе ги искористи целосно своите права на 39 степени на исток што е орбиталната позиција на Грција”.

Лансирањето е од особена важност и треба да ги разгледаме сите можности што ни ги дава вселената. Сателитите се користат најчесто за национална одбрана, за јавна безбедност на војската, на полицијата, на безбедносните тела и за телкомуникациите на земјата, вели Магларас за радиото „Практорио фм” на грчката новинска агенција.

Тој објаснува дека Hellas Sat 4, е еден од најголемите и најсовремени сателити.