По одлуката на Управниот суд во Загреб, хомосексуалните партнери, исто така, имаат право на проценка за посвојување деца, Здружението „Семејства на виножитото“ официјално потврди дека партнерите од ист пол имаат пристап до постапката.

Пет години подоцна, на крајот на април, Управниот суд во Загреб донесе пресуда за случајот Младен Кочиќ и Иво Шегота дека не смеат да бидат дискриминирани во постапката за проценка за посвојување затоа што склучиле животно партнерство.

 

 

„Оваа историска пресуда ги отвора вратите за сите хомосексуални и лезбејски парови во Хрватска кои сакаат да станат посвоители и потврдува дека партнерите во животот мора да ги имаат истите права како и сопружниците во сите постапки“, се вели во соопштението на Здружението.

Сега, според ова здружение, на ред е Министерството за труд, пензискиот систем, семејство и социјална политика, кое треба да ја исправи неправдата во идните активности, имајќи ги предвид законите, Уставот, конвенциите и одлуката на Уставниот Суд за усвојување, објави „Индекс“.