Преговорите за Косово  биле преместени од Обединетите нации и префрлени под покровителство на Европската унија со усвојувањето на резолуцијата во Генералното собрание на ОН на 9 септември 2010 година, додека Србија беше предводена од Борис Тадиќ и министерот за надворешни работи Вук Јеремиќ.

Набргу по оваа одлука, се покажало дека тоа е лошо за Белград, бидејќи во ОН Србија многу повеќе сојузници отколку во ЕУ.

Слично направи и СДСМ кога дојде на власт во 2016 година.Преговорите за името со Грција ги премести од ОН во ЕУ каде Македонија беше во нерамноправна положба.