Вирологот Ана Глигиќ предупредува дека вирусот може со часови да опстојува на предметите околу болниот. Затоа таа препорачува честа дезинфекција и проветрување на просториите.

Кога ќе се накашлам и секој предмет што ќе го допрам со накашлувањето тој е веќе заразен.Кога човек кашла тој исфрлува капки и тоа може да се пренесе само преку капките.Тоа би значело ако тоа не е во капки и падне тогаш вирусот е мртов-објаснува докторката.