Четириесетина минути преговараа германската канцеларка Ангела Меркел и премиерот на  Македонија во Берлин. Средбата заврши во овие моменти но изјави не беа предвидени.

По оваа средба ќе биде појасно кога земјата ќе добие датум за преговори откако стана јасно дека тоа нема да се случи во јуни.

Заев претходно најави дека од средбата со Меркел ќе зависат и понатамошните чекори во одност на тоа дали ќе има предвремени избори или пак реконструкција на владата.