Поранешниот претседател на Собранието, Трајко Велјаноски доцна попладнево го напушти судот, каде беше на распит кај судија на претходна постапка. Вељаноски се повика на пратеничкиот имунитет.

Тој не сакаше да даде изјава за мидиумите, само истакна дека дал исказ пред судот и дека не чувствува вина за упадот. Вељаноски посочи дека не бил дел од организацијата на насилните настани.

Велјаноски заедно со уште четири функционери од поранешната власт е обвинет за терористичко загрозување на удтавниот поредок и безбедноста.