Пратеникот на Демократската партија на Србите Иван Стоиљковиќ во интервјуто за „Република“ ,притисокот врз Македонија за ставање на Бугарите во Уставот го опишува како „вишна врз шлагот на тортата а под шлагот е ставена мина и ние треба полесно да ја проголтаме“.

Овде не станува збор за ставање на Бугарите во Уставот туку за документите кои станаа дел на преговарачката рамка.Ако ги избришеме сите делови на преговарачката рамка утре може да ги ставиме Бугарите во Уставот, нема никаков проблем-објаснува пратеникот за „Република“.