Претседателот на Одборот за дијаспора и Србите во регионот, Миодраг Линта и членовите на  Одборот Марјана Мараш, Блажа Кнежевиќ и Владо Бабиќ, разговарале денеска во Собранието на Србија со дел од претставниците на здруженијата на Србите од Македонија, на нивна иницијатива, за положбата на Србите и активностите на организацијата на Срби во Македонија, како и околу потребите за поддршка на матицата, соопштија од парламентот.

Линта на состанокот рекол дека српската заедница во Македонија се наоѓа во тешка ситуација од распадот на некогашната Југославија и дека Србија е потребно активно да се вклучи во решавањето на клучните проблеми, како што се образованието и информирањето на мајчин јазик, заштита на духовната традиција и националниот идентитет.

Соопштено е дека претставниците на здружението на Срби од Македонија навеле дека се конститутивен народ на Македонија, но повеќето од нив не се задоволни од нивниот статус и положба, на нивните претставници во органите на власта и односот со матицата кон нив.

Говорејќи за образованието, истакнале дека постојат три основни училишта во кои наставата се изведува на српски јазик (Старо Нагоричане, Табановце и Кучевиште), како и дека повторно е воведена можноста во секое училиште спрскиот јазик и култура да се изучува како изборен предмет во трето оделение.

„Тука е важно да се обезбеди добар наставен кадар, кој квалитетно би ги подучувал српските ученици, бидејќи претставниците на српските здруженија истакнаа дека често пати е случај српскиот јазик да го предаваат наставници на кои тоа не им е мајчин јазик“, пишува во соопштението.

Укажале и на проблем со лошиот квалитет на учебници на српски јазик, кои не се лектурирани, што според нив е еден од значајните причини за намалувањето на бројот на српски ученици кои посетуваа настава на мајчин јазик, констатирале од здружението на Србите.

Претседателот на Одборот заклучил дека во наредниот период ќе повика посебна единица на Одборот која ќе биде посветена на состојбата на Србите во Македонија и на која ќе бидат поканети претставници на цивилниот сектор, двајца српски пратеници од Собранието и членови на владиниот сектор од редот на владиниот сектор од редовите на српската заедница.